Zonnepanelen

Als u zonnepanelen wilt aanschaffen is het verstandig om inzicht te hebben in de gemiddelde prijzen. Hieronder leest u meer over de kosten van zonnepanelen.

Prijzen

De prijzen van zonnepanelen zijn in de afgelopen jaren enorm gedaald. Voor een zonnesysteem van 10 zonnepanelen met een totaal vermogen van 2.500 Wattpiek (Wp), betaalt u nu gemiddeld € 4.700. Deze prijs is inclusief omvormer en installatie. De exacte kosten van zonnepanelen verschillen natuurlijk per situatie. Zo verbruikt een huishouden met twee personen gemiddeld 3.400 kiloWattuur (kWh) per jaar aan energie. Om volledig in deze energiebehoefte te voorzien, is een zonnesysteem met een totaal vermogen van ruim 4.000 Wp nodig. Hierbij kunt u kiezen voor bijvoorbeeld 16 zonnepanelen met elk een vermogen van 250 Wp. De gemiddelde kosten hiervan zullen liggen rond de € 7.600,- inclusief omvormer en installatie.

Hieronder ziet u een overzicht van het gemiddelde elektriciteitsverbruik voor verschillende huishoudens per jaar, het benodigde aantal Wp, het benodigde aantal panelen en de kosten en baten die hier gemiddeld bij komen kijken.

# pers./huish. Gem. elekt. verbr./jaar in kWh # Wp benodigd (kWh / 0,85) # panelen (250 Wp/paneel) Gem. prijs (incl. omv. & instal) Gem. besp/jaar
1 2.300 2.700 11 €   5.100,- €   527,-
2 3.400 4.000 16 €   7.600,- €   782,-
3 4.100 4.800 20 €   9.100,- €   938,-
4 4.600 5.400 22 € 10.200,- € 1.055,-
5 5.300 6.200 25 € 11.700,- € 1.212,-
6 5.400 6.350 26 € 12.000,- € 1.241,-
 

Heeft u een groot huishouden van bijvoorbeeld 5 personen? Dan kunt u rekening houden met de volgende factoren:

  • gemiddeld energieverbruik: 5.300 kWh per jaar
  • vermogen zonnepanelen: ongeveer 6.000 Wp (bijvoorbeeld 20 zonnepanelen van 300 Wp)
  • prijs zonnesysteem: ongeveer € 11.300,- inclusief omvormer en installatie.

Natuurlijk is het ook belangrijk om te weten hoeveel zonnepanelen u op uw dak kunt plaatsen. De afmeting van een gemiddelde zonnepaneel is ongeveer 1,5 m2. Op een gemiddeld hellend dak kunt u tot ongeveer 20 zonnepanelen plaatsen. Mocht u te weinig ruimte hebben, kunt u er natuurlijk ook voor kiezen om minder zonnepanelen te plaatsen en slechts gedeeltelijk in uw energiebehoefte te voorzien. Hiermee kunt u nog steeds veel winst behalen.

De prijzen van zonnepanelen zijn afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het soort zonnepaneel, het vermogen en de kosten van de installateur. Voordat u zonnepanelen op uw dak laat installeren is het belangrijk om de exacte kosten hiervan te weten. Hiervoor kunt u bij ons een vrijblijvende offerte aanvragen. Door collectief met meerdere buren een offerte aan te vragen, kunt u tot wel 20% besparen op uw individuele aanschaf. Op een zonnesysteem van 16 zonnepanelen met een totaal vermogen van 4.000 Wp betekent dit een besparing van ruim € 1.500,-

Besparing

Misschien nog wel belangrijker dan de kosten van zonnepanelen, is de besparing die het u oplevert. De opbrengst van zonnepanelen verschilt per situatie. Deze is namelijk afhankelijk van onder andere het vermogen van de zonnepanelen, het aantal zonuren en de hellingshoek waarin de zonnepanelen geplaatst zijn.

Natuurlijk is er een gemiddelde besparing waar u van uit kunt gaan. Bij zonnepanelen gaat men uit van een gemiddelde opbrengst van 85% van het geïnstalleerde vermogen. Heeft u een zonnesysteem met een totaal vermogen van 4.000 Wp? Dan gaan we ervan uit dat de zonnepanelen jaarlijks ongeveer 3.400 kWh aan stroom opleveren. Om het bedrag dat u jaarlijks bespaart te berekenen, kunt u het aantal kWh vermenigvuldigen met de actuele stroomprijs:

  • huidige stroomprijs: gemiddeld € 0,23 per kWh
  • opbrengst zonnepanelen: 3.400 kWh
  • jaarlijkse besparing: bijna € 800,-
  • terugverdientijd zonnesysteem: 9 tot 10 jaar

Deze besparing met zonnepanelen zal alleen maar hoger worden, aangezien de prijzen van elektriciteit jaarlijks naar verwachting zullen toenemen met ongeveer 4%.

Soort zonnepaneel

Zoals eerder aangegeven, hangen de prijzen van zonnepanelen af van onder andere het soort zonnepaneel en van het vermogen. Er zijn op dit moment drie soorten zonnepanelen op de markt:

  • monokristallijn zonnepaneel
  • polykristallijn zonnepaneel
  • dunne film zonnepaneel

De monokristallijn en polykristallijn zonnepanelen bestaan beide uit kristallen. Monokristallijn zonnepanelen hebben over het algemeen een hoger rendement dan polykristallijn zonnepanelen, maar zijn ook duurder in aanschaf. De verschillen in rendement en aanschafprijs worden echter steeds kleiner. De dunne fim zonnepanelen zijn minder populair. Dit komt doordat dunne film zonnepanelen nog achterblijven in rendement. De dunne film zonnepanelen zijn echter wel goedkoper in aanschaf.

Vermogen

Als u kiest voor een soort zonnepaneel, kunt u ook kiezen voor het vermogen. Het vermogen van een zonnepaneel geeft het maximale vermogen weer bij optimale omstandigheden, namelijk een temperatuur van 25°C en een lichtinval van 1.000 Watt per m². Houd er rekening mee dat de zonnepanelen in de praktijk wat minder op zullen leveren dan dit piekvermogen.

Het meest gekozen vermogen voor een zonnepaneel is 250 Wp. Hoe hoger het vermogen, hoe duurder de zonnepaneel. Echter, wanneer de zonnepaneel een hoger vermogen heeft, levert deze uiteraard ook meer op. Heeft u een klein dakoppervlak? Dan is het verstandig om te kiezen voor zonnepanelen met veel vermogen, zodat u, ondanks de kleine ruimte, toch voldoende stroom op kunt wekken. Als u de ruimte heeft om veel zonnepanelen te plaatsen, kunt u het beste berekenen welke zonnepanelen voor u voordeliger zijn. Dit kunt u doen door te berekenen hoeveel de zonnepanelen kosten per Wattpiek.

Omvormer

Wilt u zonnepanelen aanschaffen bij THT? Dan heeft u ook een omvormer nodig. Een omvormer zet de opgewekte stroom van uw zonnepanelen om in stroom die u thuis kunt gebruiken. Omdat een omvormer onmisbaar is, zijn de kosten voor een omvormer al meegenomen in de gemiddelde totaalprijzen van zonnepanelen op deze pagina. Waar u wel rekening mee moet houden, is het vervangen van de omvormer. Een omvormer gaat gemiddeld 10 tot 12 jaar mee. Aangezien zonnepanelen een levensduur hebben van gemiddeld 25 jaar, is het aannemelijk dat u de omvormer minstens 1 keer in deze periode moet laten vervangen. De kosten voor een omvormer lopen erg uiteen. De prijs is vooral afhankelijk van het vermogen en van de kwaliteit van de omvormer. Heeft u een huishouden van 2 personen en wilt u een omvormer voor uw zonneinstallatie van 16 zonnepanelen met een totaal vermogen van 4.000 Wp? Dan kunt u voor de omvormer rekening houden met een prijs vanaf ongeveer € 1.200,- exclusief installatiekosten.

Kosten installatie

Als u zonnepanelen aanschaft, is het verstandig om deze door een ervaren specialist te laten plaatsen. Een zonnepanelen specialist heeft de juiste kennis en gereedschappen om de zonnepanelen goed en waterdicht te installeren. Met goede installatie voorkomt u onnodige schade of defecten aan uw zonnesysteem. Uiteraard zijn er wel kosten verbonden aan de professionele installatie van zonnepanelen. De totaalprijzen in dit artikel zijn inclusief installatiekosten. De installatiekosten maken ongeveer 20% uit van de totaalprijs.

Hoeveel zonnepanelen heeft u nodig?

Het is verstandig om het vermogen van uw zonnesysteem goed af te stemmen op uw energieverbruik. Wanneer u te weinig stroom opwekt, kunt u dit altijd aanvullen met de reguliere stroom van uw energieleverancier. Het is niet gunstig om meer stroom op te wekken dan dat u verbruikt. In dit geval zal u de overbodige stroom terugleveren aan het elektriciteitsnet. Hiervoor ontvangt u een terugleververgoeding die lager ligt dan de gemiddelde stroomprijs van energieleveranciers, waardoor dit geen voordelige optie is.

Exacte prijzen weten?

Het is een goed moment om zonnepanelen aan te schaffen. Niet alleen omdat de prijzen van zonnepanelen lager liggen dan ooit. Met de aanschaf van zonnepanelen van uw spaargeld, kunt u gegarandeerd een hoog rendament verwachten.